Да знаеш за pH и млечната киселина

Поддържайте балансирано рH

Вагината има естествен защитен слой, който действа като защитен механизъм срещу патогените и инфекциите. Този протективен слой е кисел, което означава, че вагиналното pH се движи между 3.8 и 4.5.

Тази естествена киселинност е важна, тъй като бактериите, които предизвикват заболявания не растат добре и не се възпроизвеждат лесно в кисела среда. Поради тази причина ниското pH е есенциално за създаването на добър баланс между добрите и лошите бактерии. Лактобацилите са едни от основните бактерии, отговарящи за поддържането на здравословната бактериална флора. Млечната киселина, която произвеждат, допринася за киселинността на средата във влагалището.

Значение на млечната киселина

Лактобацилите разграждат гликогена, който се съдържа във вагиналния мукус. По този начин се образува млечна киселина и се оформя киселата околна среда. Киселата среда стимулира растежа на повече лактобацили, потиска растежа на вредните бактерии и предотвратява инфекциите. Вагината се грижи сама за себе си, като стените й непрекъснато произвеждат секрети, които овлажняват, очистват и поддържат подходяща киселинност, с оглед предотвратяване на развитието на инфекции.

Млечната киселина е жизнено важна за защитата на Вашата интимна зона. Запазването на вагиналното pH ниско, поддържа киселинния протективен слой на вагината. Поради тази причина ще откриете наличието на млечна киселина и други естествени съставки във всички продукти на Lactacyd. Условията в човешката вагина се променят през различните етапи от живота (менструален цикъл, бременност, менопауза) и различните ежедневни дейности. Тъй като условията се променят, естественият баланс на бактериите също се променя, което може да доведе до дискомфорт, раздразнение и дори инфекция.