Менопауза

Менопаузата е преходен период, през който активността на яйчниците постепенно намалява и жената спира да бъде репродуктивно фертилна. Когато наближи менопаузата, тялото започва да произвежда по-малко количество от женския хормон естроген. Това понижение на производството на естроген не настъпва плавно, а на пристъпи. Тези внезапни пристъпи могат да предизвикат симптоми като горещи вълни, нощни изпотявания, промени в настроението и депресия. Този период на преход продължава средно около 5 години.

Да знаете кога

Тъй като всяка жена е уникална, е невъзможно да се каже кога точно да очаквате менопаузата. Повечето жени забелязват, че месечните им цикли стават по-редки, когато са в края на 40-те и в началото на 50-те години, но при някои е възможно това да се случи чак когато достигнат 60-те години. Настъпването на менопауза преди 40 години, въпреки че не е съвсем необичайно, все още е достатъчно рядко, за да се счита за преждевременно. Независимо от възрастта на която сте, ако подозирате, че имате начални симптоми, свързани с тази промяна, посещението при Вашия лекар ще Ви помогне да изчистите всяко съмнение. Различни фактори (включително медицински състояния) могат да окажат влияние върху настъпването на менопауза. Точно както възрастта за настъпване на пубертета, така и времето за настъпване на менопаузата са отчасти генетично предопределени–затова събирането на информация, кога се е случило при Вашата майка или роднини от женски род може понякога да Ви насочи кога да го очаквате.

Симптоми

Първият симптом на менопаузата обикновено е удължаване на интервала между месечните цикли. При някои жени това е единствената забележима разлика, като циклите постепенно стават по-нередовни и накрая изцяло спират. При други обаче могат да се наблюдават редица различни симптоми, включително промени в настроението, главоболие, сърцебиене и повишена температура, изпотяване и спонтанни горещи вълни. Тези симптоми могат да предизвикат дискомфорти и неудобство, когато се появят, но (за щастие!) в края на краищата са само временни. Друг проблем при жените е вагиналната сухота. До 55% от жените, преминаващи през периода на менопауза имат вагинална сухота в определен момент (Menopause and breast cancer: Symptoms, late effects, and their management. Patricia A Ganz. Seminars in Oncology. 2001;28(3):274-283). Това се дължи на понижаването на нивата на естрогените. Естрогените поддържат вагиналната лигавица по-дебела и в добро здраве, но по време и след менопаузата, когато нивата на естрогените се понижават, вагиналната лигавица става по-тънка, по-суха и по-склонна към увреждания. Също така по-лесно може да бъде наранена по време на сексуален акт. Други дълготрайни ефекти могат да бъдат проблеми със задържането, намаляване на сексуалното желание и (с течение на времето) остеопороза (загуба на костна плътност). За щастие има много варианти за лечение на тези симптоми – така промените във Вашето тяло не е нужно да водят до драстични промени в навиците Ви.

Полезни съвети

Въпреки че менопаузата не може да се предотврати, съществуват полезни съвети, които помагат да се облекчат симптомите й. Те са следните:

  • Избягвайте кафето и алкохола
  • Не пушете
  • Стойте далеч от люти храни
  • Придържайте се към диета бедна на мазнини, с много витамин D и калциий
  • Въведете соевите храни в диетата си
  • Правете упражнения всеки ден (включително на тазовите мускули с упражненията на Кегел)
  • Упражнявайте техники за дишане
  • Заниманието с йога, тай чи или медитация ще Ви помогне да релаксирате
  • Останете сексуално активни
  • Ползвайте лубриканти по време на половия акт
  • Лекувайте вагиналната сухота с овлажняващи женски измиващи средства

Важно е да говорите с Вашия лекар за Вашите притеснения относно менопаузата. Ако почувствате дискомфорт, болка или емоционален стрес, свързани с менопаузата, Вашият лекар може да Ви помогне да направите план, как да се справите с тях и ако е необходимо да Ви предпише някакви лекарства или лечение. Въпреки че естествените мерки могат да бъдат достатъчни при някои, ако имате тежки симптоми следва да потърсите клинично лечение. Вашият лекар може да Ви предпише някаква форма на хормон-заместваща терапия, за да повиши нивата на Вашите хормони, предимно на естрогена. Резултатът е непосредствено облекчаване на симптомите и намаляване на дългосрочните рискове, като остеопороза.