Дебалансиращи фактори и проблеми

Много фактори могат да нарушат равновесието на естествено балансираната протективна флора в областта на вагината и ако нарушенията са прекалено големи, флората може да не може да се адаптира, което може да доведе до вагинални инфекции. Факторите, които могат да окажат влияние върху естествения баланс са:

Хормонални промени по време на

Ежедневни дейности

Нарушаването на киселата среда в интимната зона ще доведе до по-лесно размножаване на вредните бактерии. Това може да предизвика дисбаланс на вагиналната флора, който може да доведе до вагинален дискомфорт. Ако имате сърбеж, по-силно вагинално течение или болезнено уриниране, е възможно да имате вагинална инфекция.

Вагинални инфекции

Вагиналната инфекция е възпаление на вагината, което се характеризира с оток, зачервяване, парене, болка и патологично вагинално течение. Може да се предизвика от свръхрастеж на бактерии или гъбички.
Има различни видове вагинални инфекции, всяка от които предизвиква различни видове симптоми.
Най-честите инфекции са:

Бактериална вагиноза (БВ)

Бактериалната вагиноза (известна също като БВ) е състояние, което възниква при наличие на дисбаланс между различните бактерии във вагиналната флора, при което има свръхрастеж на вредни бактерии в комбинация с повишаване на pH. БВ е най-честата причина за вагинално течение и засяга 1 от 3 жени, включително 20% от бременните жени.1

Симптомите на БВ включват воднисто, сивкаво вагинално течение, което понякога може да има неприятен мирис (на риба). Течението често пъти е по-силно след менструален цикъл или след секс. БВ обикновено не предизвиква раздразнение или сърбеж. Имайте предвид, че БВ не винаги предизвиква симптоми и много жени могат да я имат, без да го осъзнават.

Инфекция с квасни гъбичики (кандида)

Квасните гъбички са гъбички, които естествено присъстват във вагината. Нормално количеството на квасните гъбички е малко. Инфекцията с квасни гъбички означава, че броят на квасните гъбички във вагината е повишен. Въпреки че инфекциията се лекува лесно, може да бъде много неприятна.

Симптомите на инфекцията с квасни гъбички включват наличие на гъсто, бяло, съсирено вагинално течение, което за разлика от това при БВ е без мирис. Повечето жени имат вагинален сърбеж, зачервяване и усещане за парене при уриниране или секс.

Добре е да се знае, че наличието на определено количество вагинално течение е абсолютно нормално. Стените на вагината и шийката на матката съдържат жлези, които произвеждат малко количество течност, която помага на вагината да остане чиста. Нормалната течност обикновено е бистра или млечно бяла и няма неприятна миризма. Нормалното вагинално течение е по-гъсто през определени периоди на менструалния цикъл (особено по време на овулация), по време на кърмене или по време на сексуална възбуда.

При настъпване на промяна във вагиналното течение, ако течението има неприятна миризма или ако имате вагинално кървене или болка, трябва да говорите с Вашия лекар или гинеколог.
Продуктите на Lactacyd съответстват на естествения ацидитет на вагината, тъй като са обогатени с естествена млечна киселина и имат балансирано кисело pH.