Тинейджъри

Между училището, семейните отговорности и намирането на време за приятелите, справянето с настъпващите в тялото промени може да бъде доста стресиращо. Може да чувствате, че всичко е извън Вашия контрол, но има неща, които можете да продължите да контролирате!

Моето тяло

Колкото по-добре разбирате как работи Вашето тяло, колкото повече се грижите за него и колкото повече знания имате, толкова по-ясно ще можете да улавяте сигналите му.

По време на пубертета, тъй като Вашео тяло съзрява в сексуално отношение, настъпват големи промени. Гърдите Ви ще започнат да се развиват, ще започне окосмяване в областта на пубиса. Възможно е да имате акне и да бъдете наистина раздразнителни от време на време (Оф!). Вашето тяло ще започне да произвежда вагинално течение и ще получите първата си менстуация.

Вагинално течение

Вагиналното течение е абсолютно нормално. Вашето тяло го произвежда, за да почиства и овлажнява вагината и е добре, че го прави! Ако лигавицата на вагинатаостане суха, Вие ще бъдете склонна към вагинални инфекции (ау!). Нормалното течението е бистро, с течна или кремообразна консистенция и има съвсем лека миризма.

Понякога, ако попадне върху бельото Ви и се изложи на въздух е възможно да се образува лека коричка, но не се тревожете – това също е нормално. Възможно е да имате по-обилно течение по средата на Вашия менстуален цикъл, няколко седмици след менструация.Това е по време на овулацията (когато яйчниците отделят яйцеклетка).

Първа менструация

Обикновено първата менструация настъпва около 11-тата или 12-тата година, но е възможно това да се случи по всяко време между 8-мата и 16-тата година. Не се тревожете, ако Вашата дойде по-рано или по-късно от тази на Вашите приятелки –всяко време през този възрастов интервал е абсолютно нормално.

Менструалният цикъл е времето между първия ден на една менструация и първия ден на следващата менструация. Цикълът обикновено е с продължителност около един месец (средно 28 дни, но може да бъде по-дълъг или по-къс). Това, което се отделя по време на менструация е маточна лигавица, кръв и тъкан, която се образува по време на фертилната фаза на цикъла всеки месец. Кръвотечението може да бъде леко, тежко или по средата. Менструалната кръв може да бъде с различен цвят, като например розова или тъмно червена, през различните периоди от цикъла. Може също така да бъде много силна през първите един-два дни и да намалее след това.

Менструацията обикновено продължава между три и пет дни, но може също така да бъде по-къса или по-дълга. Също така е нормално менструацията да не бъде с еднаква продължителност всеки месец, особено през първите години от настъпването й.

Интимна грижа

Възможно е до се чувствате несигурни относно появата на неприятни миризми, поради наличие на вагинално течение или менструация, но редовната добра интимна хигиена ще Ви помогне да се чувствате свежи и уверени. Поради специалната репродуктивна анатомия, момичетата имат специални хигиенни нужди. Всяко момиче може да почувства понякога миризма, да има по-обилно вагинално течение, сърбеж или сухота. Знаете, че тесните дънки и бельо изглеждат секси, но също така нарушават циркулацията на въздуха, което може да доведе до протъркване или раздразнение на кожата.

Важно е да използвате продукти, които са създадени специално за интимна грижа. Интимният измиващ гел, като Lactacyd внимателно измива и освежава интимната зона. Той съдържа много меко действащи активни съставки, не съдържа сапуни и е обогатен с млечна киселина.

ормално млечната киселина се произвежда от вагината, за да я поддържа в добро здравословно състояние, като я предпазва от разрастването на вредни бактерии. Тя помага също така да се поддържа здравословен pH баланс, като по този начин предоставя защита срещу появата на раздразнение, сърбеж, болезненост и инфекция. За разлика от повечето сапуни и душ гелове, Lactacyd има балансирано pH, което е в съответствие с естествения баланс на Вашата интимна зона.

Мийте Вашата интимна зона поне веднъж дневно. Не е необходимо да я миете отвъртре, тъй като вагината се почиства сама, затова мийте само външните части.