Вагинален дискомфорт

Как изглежда нормалното вагинално течение?

Нормалното вагинално течение е бистро, прозрачно или белезникаво в началото на цикъла и по време на овулацията. От средата до края на цикъла течението става кремообразно, вследствие на освобождаването на прогестерон. Когато пиете хапчета против забременяване, течението е кремообразно през цялото време. Наличието на вагинално течение е нормално и служи като начин за естествено очистване на вагината.

По-различно ли е Вашето вагинално течение от обикновено?

Вагинално течение, което е различно от обичайното може да се дължи на хормонална промяна, на бактериален свръхрастеж или на гъбички.
Съсиреното, бяло вагинално течение обикновено говори за наличие на инфекция с квасни гъбички. Тъй като гъбичките обичат топла, тъмна и влажна среда, всичко което прави интимната зона такава, може да доведе до подобна инфекция.
Сивото бактериално течение, придружено от мирис на риба и усещане за парене, може да показва наличие на бактериална вагиноза (БВ). Ако подозирате, че имате вагинална инфекция, посетете Вашия лекар или гинеколог.

Как може да се каже, че сърбежът, който изпитвате е по-сериозен и е необходима лекарска намеса?

Всички симптоми, които са трайни (продължават повече от няколко дни или периодично се появяват отново) или сърбеж, който е съпроводен от парене, възпаление или вагинално течение, си струват посещението при лекар. Други „червени флагове“, за които трябва да се внимава са болка по време на секс, промени по кожата около вагината или болезнено уриниране. Това може да са признаци на сексуално трансмисивни заболявания.

Какво можете да направите, ако страдате от сухота в интимната зона?

Това може да се дължи на хормонални промени вследствие на менструация, менопауза или отслабена защита.
Ако сексът не е толкова приятен, колкото бихте желали, може да използвате овлажнител или овлажнен кондом. Никога не използвайте слюнка, за да овлажните вагината, защото слюнката има различно pH и бактериите от устата могат да нарушат естествената защита на вагината. Lactacyd Pharma Moisturizing е с балансирано pH и съдържа овлажняващи съставки, за да осигури допълнителна хидратация на вашата интимна зона. Ако усещате, че вашите проблеми са по-сериозни, просто потърсете съвет от Вашия лекар или гинеколог.

Какво трябва да направите ако имате раздразнение?

Дали Вашата интимна зона е зачервена и оточна? Страдате ли от сърбеж? Тогава е възможно да имате вагинално раздразнение, което може да се дължи на редица причини. Възможно е да сте мили Вашата интимна зона с обикновен сапун или душ гел. Раздразнение може да възникне и при контакт със задържана урина или фецес. Употребата на парфюмирана тоалетна хартияили носенето на синтетично бельо (напр. прашки), тесни дънки или чорапогащници, също може да предизвика раздразнение в областта на интимната зона.
Lactacyd Pharma Soothing има балансирано pH (3,5) и съдържа ендогенна млечна киселина, както и успокояващ екстракт от синя маргаритка. Помага за възстановяване и зашита на естествения баланс на Вашата интимна зона. Ако имате съмнения за вагинална инфекция, консултирайте се с Вашия лекар или гинеколог.

Оказват ли влияние физическите упражнения върху баланса на интимната зона?

Изпълнението на физически упражнения, без да се вземе душ след това или носенето на влажен бански костюм в продължение на часове, може да Ви направи по-предразположени към раздразнение. Поради тази причина се препоръчва да миете уредите, които ползвате и да вземате душ след тренировка, като използвате балансирани продукти за интимна хигиена като Lactacyd, за да се чувствате свежи и защитени.

Как антибиотиците могат да повлияят Вашата интимна зона?

Антибиотиците могат също да предизвикат инфекции, тъй като убиват добрите бактерии във вагината, а запазват квасните гъбички и другите лоши бактерии; приемът на пробиотик може да Ви помогне да се справите с това.

Оказва ли семенната течност влияние върху pH баланса на интимната зона?

Да, семенната течност може да окаже влияние върху pH-то на Вашата вагина. Вашата интимна зона има pH между 3.8 и 4.5. pH на семенната течност е малко по-високо, средно 7.0. Обичайно Вашето няма проблем с това, но ако имате по-чувствителна интимна зона или отслабена имунна система, може да се наруши естествения баланс. Препоръчително е да използвате банята след полов акт, отделянето на урина след секс ще Ви помогне да предпазите уринарния тракт от инфекции и да отмиете попаднала върху него сперма.
Lactacyd Moist wipes Ви дават незабавно приятно усещане за свежест, като подсилват естествения баланс на Вашата интимна зона.

Моят „женски аромат“мирише на риба, особено след секс и непосредствено преди цикъл. Това нормално ли е?

Не, не е нормално да мирише на риба. Неприятният мирис или мирисът на риба е симптом на вагинална инфекция. Трябва да потърсите Вашия лекар или гинеколог.

Трябва ли да използвам специален перилен препарат за моите долни дрехи?

Понякога може да се развие алергия към някоя от съставките на перилния препарат и вашите долни дрехи (и другите изпрани дрехи) могат да предизвикат сърбеж и/или раздразнение. Ако това се случи, е възможно да пожелаете да използвате безцветен и неароматизиран перилен препарат. Друга възможна причина за дискомфорта и сърбежа може да е непълното изплакване на перилния препарат от дрехите и бельото.

Мога ли да използвам продуктите за женска интимна хигиена Lactacyd за лечение на вагинална инфекция?

Продуктите за интимна хигиена Lactacyd не лекуват инфекции. Резултатите от тестовете показват, че продуктите могат да се използват в комбинация с лечението на вагиналната инфекция. Продуктите Lactacyd Soothing могат да облекчат и успокоят вагиналния дискомфорт.

Ако почувствам женски дискомфорт, трябва ли да използвам специални средства за миене?

Ако почуствате дискомфорт, меко действащо средство като Lactacyd Soothing може да Ви помогне да се чувствате по-комфортно, отколкото ако се миете с по-силно действащи средства или със сапун. По-силно действащите средства и сапунът изсушават кожата в областта на вулвата и реално предизвикват дискомфорт. Продуктите Lactacyd имат балансирано pH и съдържат млечна киселина, която е в съответствие с естествената киселинност на Вашата интимна зона.

Какъв е най-добрият начин да се избавим от мириса, свързан с бактериална инфекция или бактериален свръхрастеж?

Женският мирис е абсолютно нормален и много жени го имат. Всяка жена има някакво вагинално течение, което може да има различен мирис. За да се чувствате свежи е важно да имате добри интимни хигиенни навици. Продуктите Lactacyd имат балансирано pH и съдържат млечна киселина, което е в съответствие с естествения pH баланс на Вашата интимна зона. Lactacyd Fresh съдържа активни съставки срещу неприятен мирис и Ви предоставя дълготрайна свежест.

Какво е бактериална вагиноза (БВ)?

Вагината нормално съдържа много различни видове бактерии. Някои от тях са „приятелски“, други са потенциално вредни. Има деликатен баланс между двата вида. Здравата вагина е леко кисела (pH 3.8 – 4.5) и тези кисели нива държат вредните бактерии под контрол.
Бактериалната вагиноза (известна също като БВ) е състояние, което възниква при наличие на дисбаланс между различните бактерии във вагиналната флора, при който има свръхрастеж на вредни бактерии в комбинация с повишаване на pH. БВ е най-честата причина за вагинално течение и засяга 1 от 3 жени, включително 20% от бременните жени³.
³# https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1483

Как ще разбера, дали имам бактериална вагиноза (БВ)?

БВ обикновено предизвиква воднисто, сиво-бяло вагинално течение, с неприятен мирис (на риба). Много жени с БВ по грешка мислят, че имат инфекция с квасни гъбички и прилагат лечение за такава инфекция, което не помага при БВ.
Инфекцията с квасни гъбички е гъбична инфекция, която предизвиква бяло вагинално течение, без мирис; инфекцията с квасни гъбички обикновено предизвиква сърбеж. Попитайте Вашия фармацевт, кое лечение е най-подходящо за Вас. Ако имате жълто, зелено или кафеникаво течение, вагинално кървене или болка, трябва да потърсите лекар или да посетите Вашия гинеколог. Ако сте бременна, говорете с Вашия лекар или гинеколог.

Какво предизвиква бактериалната вагиноза (БВ)?

Причините за възникване на БВ са все още неясни, но не е сексуално трансмисивна инфекция и не се предизвиква от лоша лична хигиена. БВ може да се влоши от някои неща като вани, обикновени душ гелове или използване на женски душ. Смята се, че могат да доведат до промени в киселинността на вагината и да нарушат баланса между приятелските и вредните бактерии, затова избягването им би било от помощ.

Как се лекува бактериалната вагиноза (БВ)?

БВ често се лекува с антибиотични таблетки, гелове или кремове. Независимо от това, при много жени състоянието рецидивира, въпреки лечението.

Какво е вагинална инфекция с квасни гъбички?

Квасните гъбички са гъбички, които естествено присъстват във вагината. Нормално количеството на квасните гъбички е малко. Инфекцията с квасни гъбички означава, че броят на квасните гъбички във вагинатае повишен. Въпреки, че инфекциията се лекува лесно, може да бъде много неприятна.

От какво се причинява вагиналната инфекция с квасни гъбички?

Вагината съдържа бактерии, които регулират количеството на квасните гъбички. Ако количеството на тези бактерии се промени и настъпи дисбаланс, ще се получи прекомерен растеж на квасните гъбички.
Чести причини за бактериален дисбаланс са прием на антибиотици, промяна в нивата на естрогените поради бременност или хормон-заместителна терапия, заболявания като диабет или СПИН, ако използвате средства за предпазване от бременност или позволявате на спермата да попадне във вагината по време на секс. Жени, които са бременни или в менопауза, също е по-вероятно да имат инфекция с квасни гъбички.

Какви са симптомите на вагиналната инфекция с квасни гъбички?

Повечето жени имат вагинален сърбеж, зачервяване, усещане за парене по време на уриниране или секс, гъсто, бяло, съсирващо се, без мирис вагинално течение.

Ако почувствам женски дискомфорт, трябва ли да използвам специални средства за миене?

Ако почуствате женски дискомфорт, някое меко действащо средство от гамата на продуктите Lactacyd може да Ви помогне да се чувствате по-комфортно, отколкото ако се миете с по-силно действащи средства или със сапун. По-силно действащите средства и сапунът изсушават кожата в областта на вулвата и реално предизвикват дискомфорт. Продуктите Lactacyd са с много меко действие и са създадени специално за чувствителната кожа във Вашата интимна зона.

Какво представлява вагиналният душ и трябва ли да го ползвам, за да се чувствам чиста и свежа?

Терминът дамски душ се отнася за устройство, което въвежда струя течност във вагината с хигиенни цели. Течността обикновено е или вода или комбинация от вода и антисептик.
Тъй като вагината се почиства сама, не е необходимо да въвеждате душове или подобни продукти в нея, за да я измиете. Много лекари и медицински специалисти са силно против душовете. Те твърдят, че процесът е опасен, защото интерферира с естественото очистване на вагината и баланса на бактериалната й флора. Интервенцията може често да доведе до раздразнение, предимно под формата на инфекция с квасни гъбички или бактериална вагиноза (БВ). Може да се чувствате чисти и свежи, ако използвате някой от продуктите Lactacyd със специална формула, която защитава от миризми и вагинален дискомфорт, за измиване на външната област (вулвата). Можете също така да използвате Lactacyd Wipes, докато сте на работа, навън, по време и след упражнения и т.н.