Прости съвети за щастлива V

Научете как да се предпазвате от инфекции и да допринасяте за интимния комфорт

Сменяйте редовно тампоните и превръзките по време на менструация

Кръвта има алкално pH, което може да повлияе естествената киселинност на вагината. Това прави Вашата интимна зона много уязвима към настъпване на дисбаланс по време на менструация. Сменяйте редовно тампоните и превръзките по време на менструация и ползвайте тези с най-ниската абсорбираща способност, подходящи за Вас. Използванено на предпазни средства с прекомерно висока абсорбираща способност може да създаде триене или сухота.

Носете памучно бельо и го сменяйте всеки ден.

Дантелените, синтетични прашки и пликчета могат да бъдат много секси, но могат също така да предизвикат протриване и раздразнение. Опитайте се да носите памучно бельо колкото се може повече или избирайте секси пликчета с памучно парче в областта на чатала.

Дайте на Вашето тяло пространство да диша.

Носенето на тесни дрехи или недишащи материи, като полиестер, може да създаде гореща, влажна среда, която да предизвика протриване и раздразнение в областта на вулвата. За да се избегне раздразнение или инфекция, носете широки, пропускливи дрехи, направени от естествени материи като памук, винаги когато е възможно.

Подсилете тазовото дъно.

Подсилването на мускулите на тазовото дъно е есенциално за доброто интимно здраве през целия живот, без да се споменават ползите за по-вълнуващ секс и по-добър контрол на пикочния мехур!

Посещавайте редовно Вашия гинеколог.

Ако сте на 18 години или повече, трябва редовно да се консултирате с Вашия гинеколог, за да проверявате за наличие на инфекции, отклонения или рак на шийката на матката. Не е най-приятната среща в календара, но в действителност е относително краткотрайна и безболезнена, а ползите за здравето си струват.

Ползвайте банята след секс.

Отделянето на урина преди и след секс помага да се предпази уринарния тракт от инфекции, които могат да възникнат при попадане на нормалната микрофлора на вагината в уретрата по време на секс. Също така уверете се, че сте измили ръцете си преди и след секс, за да предотвратите разпространяването на бактерии.

Перете кърпите редовно и използвайте чиста кесия за баня.

Използвайте само Вашата собствена кърпа и я перете редовно. Кесиите за баня са среда за размножаване на бактерии, затова използвайте чиста при всяко миене.

Мийте редовно Вашата интимна зона, с балансиран продукт за интимна грижа.

Вашата интимна зона е едно от най-чувствителните места във Вашето тяло. Тъй като вагината поддържа свой собствен деликатен pH баланс, който нормално я пази чиста, не е необходимо да я миете отвътре (напр. дамски душ). Продължавайте миенето отвън и използвайте продукти като Lactacyd, които са създадени за интимно приложение и се съобразяват със собствените механизми за очистване на тялото.

Слушайте Вашето Тяло.

Обърнете внимание на признаците, че нещо не е наред. Свържете се с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения относно състоянието на Вашата интимна зона. Запомнете, че всяко тяло е различно и активност, продукт, вид дреха или сексуална поза, които са добри за една жена, могат да предизвикат проблеми при друга.